Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Linné på sin resa genom Becken by

Linné till häst genom Västerbotten - 2014 - del 1

Linné till häst genom Västerbotten - 2014 - del 2

Konst och Kultur i Hörneåfors

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Linné på sin resa genom Becken by

Carl von Linné är ju en känd person, för flertalet. Han passerade Becken by sommaren 1732, den resa som bland historiker är mer känd som ”Linnés Lapplandsresa” och inte ”Linnés Hörneåresa”. Linné kom ungefär till Lycksele men inte mycket längre innan han vände tillbaka på grund av mygg och brister i vägsystemet. Trafikverket hade inte kapacitet, ett problem som nog vissa anser finns kvar för vårt norra inland.

Som ett skede i Kulturbyaåret 2014 (i Umeå beskrivet som Kulturhuvudstadsåret) firas Linnés resa till Lappland med två skådespel. Arrangemanget har sin koncentration där Linné färdades in i Norrlands djupa skogar, strax norr om Vännäsby. Här finns en delvis igenvuxen skogsväg som fått namnet Linnévägen.

 

Bild 1. Linnévägen, en 7 km lång skogs och grusväg mellan Västra Spöland och Jämteböle.

Eva Blommé heter teaterarrangören som är upphovsdam till det kulturella arrangemang som bär namnet ”Linné, kom igen!”. Eva har ett förflutet i den Kungliga Huvudstadens Dramat, men som under senare år gjort det rätta valet att återflyttat till sin hembygd. Eva är regissör för skådespelarna med hemvist i och runt Tväråbäck. Eftersom Linné även passerade genom Becken by på sin hästrygg tur och retur från Uppsala så är även vår egen by engagerad. Det är skribenten som fått axla rollen som Linné till häst.

 

Bild 2. En vy från den affisch som gör reklam för arrangemanget.

Det ges två föreställningar. Skådespelet inleds på Gammlia midsommardagen 2014-06-21, kl 14.00-15.30. Dagen därpå 2014-06-22 flyttar skådespelet ut i skogen, utmed den 7 km långa Linnévägen. Man färdas till fots eller med häst och vagn. Vagnen tar 20 personer, så flertalet får nog ställa in sig på fotvandring. Tillställningen börjar kl 13.00, och tros pågå i ca 3 timmar. Det är förtäring utmed vägen och vid målet i Jämteböle. För att hitta till Västra Spöland (från Umeå) tar man av mot höger just efter att man kört över Vindelälvsbron i Vännäsby. Därefter är det några km tills skyltar visar vägen till parkeringen i skogskanten.

Bild 3. Arrangörer till evenemanget ”Linné, kom igen!”. Projekt är även inom ramen för Umeå Kulturhuvudstadsår och våra byars Kulturbyaår.

Vill man läsa mer om Linné, eller Carolus Linnæus som han hette som 25-åring då han kom ridande 1732, hänvisas till nätet. Flora och fauna i norr var ganska okänt. På 1600-talet hade förvisso Olof Rudbeck den äldre rest till Torne Lappmark, men hans samlingar hade sedermera brunnit upp i Uppsala stadsbrand. Linné bodde säkerligen på värdshus och hemma hos bönder utmed vägen. Det är långt ifrån omöjligt att han övernattade i vår grannby Ängersjö och dess kända gästgiveri, även det tyvärr uppbrunnet för länge sedan.

Varmt välkommen till kulturen
Gunnar Engström, 2014-06-18

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se